2015 Maailma Seljatervise Päev!

16. oktoober on Maailma Seljatervise Päev. Sellel aastal on põhiteemaks selja tervise teadvustamine töökeskkonnas. Alaseljavalu kogeb hinnanguliselt 84–90% inimestest mingil eluperioodil. Lisaks seljavalule kannatab kaks inimest kolmest elu jooksul ka kaelavalu all. Nii alaselja- kui ka kaelavalu on sagedased töövõimetuse põhjused. 

"Istu sirge seljaga!" pole aegunud nõuanne. Ent eelnimetatu pole ka kõige õigem, sest ideaalset istumise asendit ei eksisteeri. Parim, mis me oma selja tervise nimel nii kontoris kui ka eraelus teha saame, on istumist jupitada ja mitmekülgselt liikuda.

Alljärgnevad fotod illustreerivad erinevaid asendeid, mida varieerides väldime lülisamba ühekülgset koormumist vähendades seljavalu tekke riski. 

sage istumisasendi varieerumine ja liikumine on tervislikum kui mistahes sundasendis viibimine

Vältimaks istumisest tulenevaid kahjulikke kõrvalmõjusid soovitame töökeskkonnas  istumisaega vähendada varieerudes seda laua taga seismisega ning võttes paar minutit iga poole tunni tagant, et veidikene ringi liikuda. Võimalusel isegi sooritada paar kükki, et alajäsemete liikuvust säilitada ning vereringlust stimuleerida. Vahelduvaks kehaliseks aktiivsuseks soovitame tooli asemel aegajalt kasutada ka palli. Pikemad telefonikõned annavad hea võimaluse püsti tõusmiseks ja liikumiseks. 

Me kõik ei tööta kontoris - ka rasket füüsilist tööd tegevad inimesed kannatavad erinevate lülisamba probleemide all. Inimesed, kes peavad tööl tihti raskeid esemeid tõstma, peaksid kindlasti jälgima oma selja väsimuse astet. Otseselt pole kumera seljaga tõstmine vigastuste riski tõstev, aga selja sirgemana hoidmine võib aidata jõuvarusid ja koormust alternatiivselt jaotada, et potentsiaalset selja ärrituse riske vähendada.

Töökeskkonnas, kus tuleb pidevalt maapinnalt kergemaid objekte tõsta, soovitame kasutada alternatiivi korduvale kummardamisele ja kükile. Lülisamba sõbralik liigutus on nö. golfimängija tõste, mille käigus selja optimaalne asend säilib ning jala sirutus tasakaalustab tõstetavat objekti. Rõhutame veelkord, et kõiksugused tõsteviisid on lubatud, kui Teie selg on sellega kohanenud. EKL soovitab korduvatele liigutustel lisada variatsiooni, all näide korrektsest “golfimängija tõstest”:

paremal pildil demonstreeritud "Golfer's lift" kergete objektide maast tõstmiseks.

paremal pildil demonstreeritud "Golfer's lift" kergete objektide maast tõstmiseks.

Palju inimesi töötab keskkonnas, mis nõuab teatud liigutuste või sundasendite pidevat kordumist, nt elektrikud, juuksurid, kosmeetikud või kellassepad. Selliste elukutsete puhul on samuti oluline mitmekülgsemalt liikuda ning koormust saavatele kehaosadele piisavalt puhkust anda. 

Sundasendeid ja korduvaid liigutusi nõudvad tööd võivad viia ülekoormuse tekkeni

Sundasendeid ja korduvaid liigutusi nõudvad tööd võivad viia ülekoormuse tekkeni

Eesti Kiropraktika Liit soovitab olla kontoritöös liikuvam, füüsilist pingutust nõudvatel töökohtadel teadvustada tõstmise tehnikat ning kergemal füüsilisel tööl balansseerida ühekülgset koormust ning sundasendeid piisava puhkuse ja liikumisega. Lisainformatsiooni ja kaebuste puhul soovitame pöörduda Eesti Kiropraktika Liidu kiropraktikute poole. 

Head Seljatervise Päeva!

Eesti Kiropraktika Liit